Boijmans van Beuningen

Deze keer zijn we op excursie geweest naar museum Boijmans van Beuningen. Dit museum weerspiegelt de Nederlandse en Europese kunst, die we in veel verschillende manieren hebben kunnen terugzien. Het was de eerste keer  in dit schooljaar dat we met onze klas naar een museum zouden gaan. Telkens als je naar een museum gaat kijk je zeker je ogen uit naar zoveel kunst en wij zouden dat deze keer ook doen.

Wat hebben we gedaan?

Schilderijen, beelden, abstracte figuren en nog veel meer zijn we tegenkomen bij ons bezoek aan een van de bekendste musea van Rotterdam: museum Boijmans van Beuningen. In dit museum hebben we veel nieuwe dingen geleerd over kunst en kunstwerken in allerlei vormen, kleuren en maten gezien, maar we hebben ook meegedaan aan een workshop in het museum. Op de dag van de excursie kon je zeker geen moment stil zitten!

Welke kunstdiscipline stond centraal?

De kunstdiscipline dat bij deze excursie hoort is beeldend. Schilderijen en figuren zijn een heel duidelijke manier om iets, een gevoel of emotie of iets anders met beelden weer te geven. Dit kwam in veel kunstwerken, die wij zagen terug. Doormiddel van schilderijen kun je leren en begrijpen wat de kunstenaar voelt. Als je iets wilt uitbeelden kun je dat heel goed doen doormiddel van kunst. Door naar een museum te gaan en alle kunstwerken gedetailleerd te bekijken veranderd dat wat leek op een simpele tafel om op te leunen in een heel bijzonder kunstwerk.

Hoe verliep de workshop?

Onze excursie startte op school. Van daar vertrokken we met de metro naar het museum. Daar aangekomen werden we in vier groepen verdeeld. Als eerst werden we door de rondleidster naar een deel van het museum gebracht met schilderijen met de schilderstijl: pop-art, dit is kunst dat iets bekends uitbeeld. Een goed voorbeeld van pop-art dat we daar tegenkwamen wat een kunstwerk over Dracula dat werd gemaakt toen de film helemaal in was. Een bekende kunstenaar met pop-art war Andy Worhal. Nadat we kunstwerken in deze stijl hadden gezien kwamen we kunstwerken en schilderijen tegen die met verschillende doelen hadden. We zagen een kunstwerken van een kunstenaar die iedereen met zijn kunst expres wilde boos maken, terwijl bij een andere kunstwerken de kunstenaar je juist blij of aan het denken wilde zetten, zoals bij een wassen beeld van een arme straatjongen. We gingen daarna naar abstracte kunst kijken, waarvan de kunstenaars zoals Karel Appel gingen tekenen en schilderen als een 4-jarige. We stapte steeds meer terug in de tijd: we keken elke keer naar een oudere kunststromingen. We kwamen in een zaal met schilderijen van onder andere Vincent van Gogh en Rembrandt. Deze twee kunstenaars werden bekend( vooral na hun dood), omdat hun kunststijl helemaal nieuw voor die tijd was. Rembrandt schilderde met meer vegen dan de kunstenaars van zijn tijd en Vincent van Gogh expressionistisch een met veel kleuren, dat door de mensen om hem heen niet werd gewaardeerd. We keken ook naar kunst in de middeleeuwen. Hier viel mij op dat vrouwen die waren geschilderd een groter voorhoofd hadden. In die tijd was het de gewoonte van vrouwen hun haar achter hun voorhoofd weghaalde zodat ze er intelligenter uitzagen. We ontdekte ook dat in de tijd van burgers en stoommachines herder zijn en dus in de vrijheid te leven het ideale beroep was. Dit zie je terug bij schilderijen uit die tijd. Tenslotte kwamen we bij een kamer met heel veel spiegels van de kunstenares Yayoi Kusama. Deze zaal is gevuld met allemaal gestippelde, knuffelachtige figuren. Hierdoor lijkt de spiegel oneindig. Tenslotte ronde we de excursie met een opdracht waarbij je losse stukken papier, waarop een deel van een schilderij was uitgebeeld te veranderen in een eigen kunstwerk door rond de stukken te tekenen met waskrijt en ecoline.

Wat is mijn mening?

Ik heb ontzettend veel genoten van alles wat we hebben gedaan. We hadden genoeg te doen. Het voelt fijn om een moment te nemen om te genieten van zoveel kunst en vooral om zelf kunst te maken. Ik vond het gedeelte met de schilderijen van vroeger erg mooi en ook de opdracht was heel leuk. Ook de abstracte figuren en kunstwerken vond ik interessant om te zien.

 Wat heeft de activiteit met de leeropgave te maken?

We zijn in het museum verschillende in de kunst verschillende culturen tegengekomen die nieuw voor ons waren. In de hedendaagse kunst kun je zien dat er steeds meer nieuwe culturen ontstaan. Soms worden deze nieuwe culturen getoond doormiddel van kunst. Deze leeropgave, dus deze schoolperiode sluit heel goed bij deze excursie aan.

Welke opleiding deed de rondleider/workshopleider

Om de opleiding te volgen die onze rondleidster heeft gedaan, moet je starten met een HBO opleiding doen of toegelaten worden tot een kunstacademie.Vervolgens specialiseer je je als docent kunst. Je kan je ook specialiseren als docent schilderen enz. Je kan  later master doen om je te specialiseren als rondleider of works hopleider.

  

 

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb