Living together!
Het was alweer zo ver: tijd voor een excursie! Even niet meer les krijgen achter tafels met onze neuzen in de boeken, maar op weg gaan naar een workshop voor het vak kunst, maar niet zomaar eentje! Deze kunstworkshop ging over fotografie!
Wat hebben we gedaan?
Deze onvergetelijke en leerzame excursie begon een paar dagen geleden, op 2 oktober toen we allemaal verzamelden bij het hek om te vertrekken samen met twee docenten, met de metro naar kunstschool SKVR in Rotterdam. Deze school bied vele cursussen binnen de kunst en heeft verschillende kunstdisciplines. Wij zouden kennis gaan maken met de kunstdisciplines media en fotografie, daar veel over leren en er een opdracht bij doen.
Welke kunstdiscipline stond centraal?
Zoals ik al hier heb beschreven is de kunstdiscipline die bij deze excursie hoorde Fotografie. We hebben daarvoor geleerd dat je voor fotografie meer nodig hebt dan alleen een camera, het is de manier hoe je het doet, wat je ervoor doet en wat je er mee wilt bereiken.
Verloop. Daar aangekomen ontmoetten we de twee workshopleiders die ons door de excursie heen instructies zouden geven en ons zouden helpen. De klas werd verdeeld in twee. Samen met een aantal kinderen uit mijn klas die in hetzelfde groep zaten ging ik met een van de workshopleiders: Eddie Seesing mee naar een media lokaal met computers. We gingen aan de slag met het thema: Living together. De opdracht was dat we een dubbelportret moesten gaan maken. In een dubbelportret laat je jezelf van twee kanten zien: daarbij lijkt het net alsof je in een foto een tweeling broer of zus hebt. Je moest hiervoor twee foto's maken, maar de camera mocht niet van plek veranderen. Later zouden de foto's samengevoegd worden tot een. In de uitleg kregen we van meneer Seesing een aantal voorbeelden te zien van dubbelportretten en moesten we voor een mooi resultaat op de foto op een aantal dingen letten:
1. Zodra de foto's samen waren gevoegd moesten de twee personen in de foto niet over elkaar heen. Geen overlappen in de foto! 2. Er moest worden gelet dat het overzichtelijke foto was en dat het secuur zou worden genomen zodat het uiteindelijk goed samengevoegd zou kunnen worden. 3. Bij de tweeling in de foto was het de bedoeling dat ze iets samen zouden doen.
We maakten allemaal tekeningen over hoe we onze foto wilden hebben. In mijn tekening tekende ik mijzelf die een tekening aan het maken was van mijn dubbelganger op een kruk. Verder had ik nog een idee over verstoppetje met mijn dubbelganger, maar mijn eerste idee was het beste. Vervolgens gingen we in groepjes onze plannen uitvoeren en elkaar helpen met de foto's. Samen met Alice begon ik aan deze opdracht. We liepen naar een lokaal waar een schilderijen werden gemaakt. Alice zou mij eerst fotograferen en daarna zou ik haar fotograferen Na het decor klaarmaken en een aantal mislukte poses en foto's had ik eindelijk de juiste foto's. Na de pauze fotografeerde ik Alice. Zij wilde als resultaat een foto waar haar tweeling stiekem haar koekjes zat te eten. Toen iedereen klaar was met de foto's en ze allemaal in de computer waren opgeslagen begonnen we ze met de hulp van meneer Seesing ze te bewerken op de website Adobefotoshop. Iedereen had twee foto's die uiteindelijk samen werden gevoegd tot een. Iedereen was erg bij met zijn resultaat! Ik vond het zo jammer dat de opdracht toen was afgelopen. We kregen als laats nog uitleg over hoe we het ook in de site: pixlr.com foto's konden bewerken.
Wat heeft deze activiteit met de leeropgave te maken?
De leeropgave is: Dit ben ik, dit zijn wij en sluit heel goed aan bij deze excursie, omdat we moesten samenwerken met iemand anders, zodat we beter konden zien wie we zijn. Je analyseert ook wie je zelf bent.
De opleiding.
Het leek me erg interessant wat onze workshopleider voor opleiding had gedaan om zijn beroep uit te oefenen, dus heb ik hem een aantal vragen gesteld. Om te studeren voor fotografie is een van de eerste stappen het kiezen voor audio visuele vormgeving. Fotografie hoort bij kunst, je kunt terecht voor deze opleiding bij verschillende kunstacademies zoals bijvoorbeeld Fontys. Het is een 3 tot 4 jarige opleiding. Na de opleiding voor fotografie is er nog de optie om nog twee jaar te studeren om workshopleider te worden.
Mijn mening...
Ik vond het een heel erg interessante en leerzame excursie. Ik heb er ontzettend van genoten en ik kijk er naar uit om nog zo'n leuke excursie te hebben. In het begin dacht ik dat het niet heel erg interessant zou zijn. Deze excursie heeft veel te maken met de leeropgave, omdat het gaat over: dit ben ik, dit zijn wij. Door deze excursie hebben we kennis gemaakt.....met onszelf door fotografie!
Maak jouw eigen website met JouwWeb